top of page

ORANJE ZEE VAN KINDEREN IN OLYMPISCH STADION TIJDENS KONINGSSPELEN

AMSTERDAM - Het Olympisch Stadion is eind april omgetoverd tot een heus kindersportparadijs. Ruim duizend kinderen van dertien Amsterdamse scholen trotseren weer en wind om de sportdag van hun leven tegemoet te gaan. Tijdens de instuifdag worden er massaal tientallen (urban) sporten uitgeprobeerd. De goede verstaander weet: De Koningsspelen zijn daar! &Gagement leende Mart voor een dagje uit om de sfeer te zetten. &Gagement on stage.Met een rondom door oranje vlaggetjes versierd stadion doet het iconische Amsterdamse gebouw feestelijk koninklijk aan. Eenmaal binnen wordt dat versterkt door een levensgrote opblaasbare oranje kroon als sportieve bekroning van dit evenement waar door velen maanden naar wordt uitgekeken. Met een ingestudeerd dansje – in lijn met het thema ‘1, 2, iedereen doet mee’, is de sfeer al direct bij binnenkomst top onder alle aanwezigen.


Onder hen de officieuze 'sportbaas' Flora Bremer, die tijdens de openingsceremonie vanaf het erebordes gulzig vooruitblikt met de kinderen op de dag die voor haar ligt. Onder aanvoering van presentator Mart Roumen wordt afgeteld met een levensgrote BMX quarterpipe voor zijn neus, houden de kinderen hun adem in. "Het zal toch niet?", zindert het door vele achterhoofden. De ogen worden wat groter. Het aftellen eindigt snel.


Halverwege de karakteristieke roodoranje atletiekbaan draait een BMX'er van BMX Amsterdam richting podium. Het applaus zwelt aan. Kinderen joelen en juichen als hij op nog maar enkele meters genaderd is. Keihard rijdt hij de pipe op, waarbij het even stilvalt - tamelijk uniek voor een massale groep kinderen bij elkaar. Kinderen kijken toch wat beteuterd. Geen salto.

Na tientallen activiteiten bij ASV Arsenal en in het Olympisch Stadion blikt een van de kinderen – smullend van één van de appels die rijkelijk voorradig zijn - terug op de mooie dag. "Echt super leuk om al die sporten te kunnen doen. Ook sporten die ik eerder nog nooit gedaan had. Al moest ik soms wel even wachten bij de populairste activiteiten", geeft ze aan, met een knipoog naar de BMX-activiteit.


De populariteit van die sport laat zich raden. Vlak na de eerste ronde tijdens de openingsceremonie konden de BMX'ers de druk van de kinderen niet weerstaan. Nog eenmaal telden ze af, en daar was hij. Als langverwachte bebaarde man begin winter. Als schaal omhoog bij een kampioenschap. Kinderen grijnzen als ze voor de tweede keer de quarterpipe op crossen: de salto. Deze sierlijke krachtoefening bleek dé voorbode voor een topdag van vele, vele kinderen. Vrijwel unaniem keken ze terug op een stunt van een Koningsspelen.


'Onze' Mart warmt de kinderen op vanaf het Erebordes.


Hoe leuk zou het zijn als de Koning en Koningin ze volgende keer live zo bezig zouden zien? Zeker nu deze kinderen zo op het pad zijn gezet van structureel sporten, is een bezoekje meer dan de moeite waard. Niet?


De Koningsspelen 2023 zijn georganiseerd door Combiwel Sport (Robin Muller van Moppes), sportservice en de gemeente Amsterdam. &Gagement helpt met het podiumprogramma en registratie.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page